Dagbok 2020

2020-10-17
Tynäs

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Mats hade lurat ut oss på en tur trots höstkylan. Han hade tänkt att vi skulle cykla till Hammarö sydspets och jag tänkte till Mörudden. Men gänget röstade för Tynäs och så blev det. Första anhalt var Ica i Viken där vi laddade upp med korv och bröd. Cyklingen gick förbi gamla flygfältet. Vid Jakobsbergsbron hade någon ett tips- Vi cyklar mot rött så blir vi inte omkörda av bilarna. Smart tänkt, men icke ...
Väl framme vid Tynäs så var det bara att tända grillen med medhavd grillkol. Men ett problem - Inget grillgaller. Några f.d. scouter hade med sig kniv och kunde fixa grillpinnar till alla. Det smakade gott med grillkorv i kylan.
Mats berättade om en annan plan han hade - Mörkercykling på Klarälvsbanan. Kan bli lite spöklikt!
På vägen tillbaka så ledde Anita oss först på en liten skogsväg och sedan i full fart runt i Skoghall och ingen visste var vi var. Men hon hittade hem!
En trevlig tur med 10 cyklister
Erik Ruhe2020-08-12
Rundtur - Orrholmen, Lamberget, Kroppkärr, Färjestad

Ledare: Lisbeth
Rapport:
Även denna onsdag blev det en tur runt staden. Någon ville till Tynäs och bada, men han blev nedröstad. Bad utlovades istället vid Kroppkärr.
Vi cyklade först mot Löfbergs där det var trafikkaos på grund av ombyggnad, men vi slank förbi. Vidare genom Stadsträdgården med sin vackra blommor. Den är värd ett extra besök. Färden gick förbi Orrholmen där det var full aktivitet med bad och båtar. Och när vi rundat holmen så stannade vi lite vid båtbryggorna.
Turen gick vidare mot Lamberget och Heden. Järnvägen passerades via en låg tunnel. Bra att ha hjälm även om man leder cykeln! Fortsatte en liten skogsväg och stannade till lite vid Kroppkärrsjöns östra sida för att sedan göra paus vid sjöns västra sida där Klarälvsbanan startar. Keffe med dopp!
Men vi tog inte närmsta vägen hem - Nej nu bar det av via Lamberget och Rud mot Färjestad. Att vi närmade oss travbanan kände på dofterna! Vi såg varken trav eller hockey så vi cyklade längs älven och Färjestad tillbaka till Museet.
En trevlig tur runt staden och vi fick se att det går att bada nästan överallt i vårt fina Karlstad!

Vi var 11 pers och turen blev ca 21 km.

Detta var enligt schemat sista turen för i sommar. Men vädret kanske håller i sig så vi kan göra en tur nästa onsdag också. Om DU och jag kommer så blir vi ju två!

// Erik Ruhe
2020-08-05
Rundtur - Örsholmen, Hammaröleden, Sommarro

Ledare: Madeleine
Rapport:
9 positiva cyklister möttes kl 18
Vi åkte mot Örsholmen och mindes vår fantastiska lunchfest från cykelveckan 2015. Fortsatte längs älven o förbi Heden Välbehövlig fika vid Hammaröledens rastplats . Regnet kom . Vi fortsatte sen över Jakobsbergsbron. Förbi gamla flygplatsen och hemåt o regnet avtog. Härlig trevlig kväll!
Madeleine

PS Nästan samma tur som Mats hade den 22 juli.2020-07-30
Deje - Gamla kraftstationen

Ledare: Madeleine
Rapport:
Vi samlades 11 glada cyklister vid Klarälvsbanans start vid Kroppkärrssjön kl 11.
Med lagom mellanrum för coronasäkerheten och i soligt väder cyklade vi mot Deje Gamla kraftstation.
Spännande utställning som vi alla fick se och njuta av. Inträdet blev vi bjudna på av föreningen. Tack från alla!
Vi åt mat , drack kaffe och på hemvägen åt vi glass !
Flera av oss hoppade i spat i Svinsjön.
Nästan hemma överfölls vi av en häftig regnskur.
Sammanfattningsvis en jättetrevlig dag med prat, skratt , kultur och cykling!

Madeleine2020-07-22
Rundtur - Örsholmen, Hammaröleden, Sommarro

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Idag var vi 4 st. som åkte. Start som vanligt vid Värmlands museum och längs Östra älvfåran förbi CCC och förbi Gubbholmen till Örsholmen som vi åkte runt till Elverumsbron, Lamberget, över till Herrhagen och ut på Hammaröleden.
Paus vid informationstavlan till Hammarö kommun och sedan vidare över Jakobsbergsbron, längs stranden till Västra älvfåran runt gamla flygplatsen, förbi Sommarro, CSK, tillbaka till stan och muséet.
En ganska behaglig tur, vädret var omväxlande, efter ett tag kom det mycket lite duggregn som upphörde, därefter var vädret soligt och skönt.
Åter vid muséet vid 21-tiden.2020-07-15
Sörmon

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Denna kväll var vi 10 st deltagare. Vi åkte initialt samma väg som den 1/7 fram till Sörmomotet där vi, efter att ha åkt över E18, vek av i riktning tillbaka mot stan. Efter ca 1 km in i skogen fram till radiomasten. Därefter in på en primitiv skogsväg som tyvärr var ganska lerig och med en hel del vatten eftersom det hade regnat rätt mycket.
Paus vid några bergshällar mitt inne i skogen är vi blev förbikörda av några mountainbikeåkare som var ganska ordentligt leriga på ryggen. Efter detta fortsatte vi en bit genom skogen tills vi kom ut på Trossnäsvägen en liten bit väster om Sörmons ridklubb. Sedan in till stan och avslut vid muséet.

Mats2020-07-08
Hammarö

Ledare: Eva Löfvenborg, Erik Ruhe
Rapport:
Årets medlemstur blev en kulturrunda på Hammarö. Vädret var inte så lovande enligt Smhi och Yr. Det skulle komma lite regna under dagen, men trots det så var vi 18 st som samlades vid museet på onsdagsförmiddagen.
Turen gick först till Hammarö kyrka där vi först tog en fikapaus. Därefter blev vi guidade och fick se på den vackra kyrkan med målningar från 1500 -talet och en del fina skulpturer och krucifix. Vi fortsatte vår tur mot Hammars udde och tittade på en domarring. Några badade trots det lite kalla vädret. Regnet upphörde för övrigt ungefär när vi kom fram.

Nästa anhalt var Möruddens restaurang där vi bjöds på god lunch - fiskgryta, musslor eller sallad. Och kaffe och några köpte en glass.
Och så hann vi med ett besök på Skärgårdsmuseet där vi också fick bra guidning. Intressant att se hur fiskare och fyrvaktare hade det förr i tiden. Vi fick också veta vad den konstiga apparaten på sista fotot är till för!
Sedan cyklade vi hemåt efter en givande och lärorik dag. Ca 32 km.
2020-07-01
Trossnäs

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Denna kväll gjorde vi en mycket lång tur på ca 40 km. Vi var initialt 14 deltagare, men 2 av dem hoppade av innan vi lämnade stan.
Ut förbi Bergvik och IKEA till Skutberget och in på vägen mot Bomstad som vi följde en liten bit. Sedan in på den relativt nyanlagda gång- och cykelvägen som går längs E18. Gång- och cykelväg nästan ända till Lilleruds jordbruksgymnasium och längs gamla E18 och in på vägen vid Nors kyrka till Trossnäs där vi gjorde paus vid minnesstenen över gamla Trossnäs regemente. Därefter in på Trossnäsvägen och raka vägen tillbaka till Karlstad.
Jag har för mig att klockan var runt 22 när vi kom tillbaka till muséet.
//Mats2020-06-24
Grava, Hynboholm

Ledare: Birgitta
Rapport:
Vi cyklade i några kringelkrokar först till Grava kyrka och fortsatte till Hynboholm. Där cyklade vi på en liten väg via Kärne och vidare mot Ilanda. Vi tog oss upp på Skåreberget och cyklade via I2-skogen till Karlstad.
13 deltagare. Längd: 3,4 mil. Varmt och soligt.
Birgitta Bånkestad2020-06-17
Rundtur i norra Karlstad

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Denna gång gjorde vi en tur för att se hur stan växer. Vi var 10 st. som deltog denna gång. Vädret var till en början mulet, men det klarnade upp.
Det började med en bit på Klarälvsbanan, till Lorensberg, Lingonstigen som vi följde till Stockfallet, som vi körde genom på en cykelväg. Västra Stockfallet över till Norra Stockfallet som numera är helt hopväxt med Edsgatans villaområde. Uppe på höjden har man en fin utsikt över sjön Alstern.

Klarälvsbanan söderut, en dryg halvkilometer, där vi korsade Edsgatevägen och in på Steffens väg ca 1 1/4 km bort till Långenäsvägen som vi sedan följde. Grusvägar som av en del nog upplevdes som jobbiga. In i Granhults villaområde och på slingriga cykelvägar genom Kronoparken till Universitetet. Kronoparkens villaområde till Alsters villaområde och Alsters strandbad där vi rastade. Nu hade det blivit soligt och varmt.

Efter rasten hemåt genom skogen längs järnvägen till Välsvikens hpl och Välsvikens köpcenter. Vägen mot Hedens sopstation är avstängd. Över Örsholmen längs Klarälvsfåran som vi korsade vid Tormestad, därefter på södra sidan av fåran, förbi Gubbholmen, CCC tillbaka till Värmlands museum.
Turen var ca 25 km, 17 km före rasten och 8 km efter.

//Mats2020-06-10
Boltzius hemmet

Ledare: Madeleine
Rapport:
15 cyklister besökte Boltzius hemmet och blev guidade av Sune. Mycket intresant!
Vi for vidare till Almars nu nedlagda färjeläge och intog vår matsäck. Vi for sen vidare på vacker väg till ett naturreservat där vi gick en myggrik vandring. Solen sken och stämningen på topp och fint avstånd på 2 meter mellan oss. Vägen hemåt gick förbi Grava kyrka
Och sen längs älven mot museet.

PS Något har kommit i vägen på bilden.2020-06-03
Skärgårdsmuseet

Ledare: Erik och Elsabeth
Rapport:
Vi gjorde en kort tur till Skärgårdmuseet, Hammarö. Det första vi såg var de vackra lila rhododendrombuskarna. Vi intog vårt fika på klipporna och njöt av kvällsolen. Några av oss badade!
Vi var 10 cyklister2020-05-27
Göteborgsudden

Ledare: Lisbeth, Helen
Rapport:
Årets första tur startade med en runda längs älven, Älvgatan och Sommarro, och sedan gamla flygfältet. Vi fortsatte längs Klarälven och Jakobsbergsbron och sedan vidare mot Göteborgsudde. Där tog vi vårt fika och njöt av sommarkvällen.
På hemvägen visade Barbro och Kerstin sitt hus vid Zakrisdal. Det såg trevligt ut med en stor innergård och härliga balkonger. God grannsämja är en förutsättning!
Vi fortsatte vår färd hemåt, via Kartberget och Romstad.
Vi var 12 pers och cyklade 24 km


Copyright 2014 Cykelfrämjandet, Karlstad Hemsidan: www.cykelframjandet.se/karlstad