Dagbok 2011

2011-08-10
Skoghall

Ledare: Eva
Rapport:
Vi var tre tappra som cyklade i hällregnet i onsdags. Det var undertecknad, Mats och en kvinna som hade bott i Bergen i tre år, så detta med regn tyckte hon inte var något. Hon hade varit med om värre. Några bilder blev det inte, det var bara att trampa på. Vi cyklade ut till Skoghall och via Björkås på hemvägen.

Vi hörs och ses nästa sommar!

Hälsningar Eva2011-08-03
Alsters strandbad

Ledare: Leif Broden
Rapport:
Onsdagen den 3 augusti 2011 anslöt 7 personer till kvällens cykling. En kvinna med en 3-hjuling hade tänkt deltaga men efter beskrivning av kvällens tur till Alsters strandbad avstod hon och önskade oss en trevlig samvaro denna ljuvliga sommarkväll. Turen gick via Sjöstad och Heden genom skogen över järnvägen över gamla bron nedanför Alsters herrgård och förbi Lantmännen och under järnvägen till den vackra badplatsen.

En man och tre kvinnor badade i 24-gradigt vatten. Sedan vidtog det obligatoriska fikat och småpratandet medan kvällsbrisen svalkade oss under den nedgående guldskimrande solens glittrande reflexer i Vänerns lugna vattenyta. Återfärden till museet gick via Välsviken och cykelvägen nedanför Kronoparken via södra Kroppkärrs koloniområde och Hagaborg förbi gamla kyrkogården över cykelbron och fram till museet.

Klockan var då 20.15.
Tre kvinnor och tre män deltog.
Tack för en trevlig samvaro.

Leif Brodén
Färdledare2011-07-26
Tynäs

Ledare: Erik
Rapport:
Vi samlades några glada cyklister vid museet och denna kväll styrde vi färden mot Tynäs. Att några varit där en gång förut i år var inget hinder. Det är så vackert med solnedgången och så kände vi för att bada. Väl framme så var det dags för kaffe med dopp.

Anna-Stina hängde med så gott det gick på sin trehjuliga cykel. Bilden här blev inte bra, men jag tar med den i alla fall.

Vi var 5 damer och 4 män som cyklade.

/Erik2011-07-13
Klarälvsbanan, Mosstorp

Ledare: Mats Rydberg
Rapport:
Vi startade som vanligt vid Värmlands museum kl. 18 och var 10 deltagare. Vackert väder. Turen gick till Kroppkärrssjön och Klarälvsbanan förbi Edsgatan och på viadukten över 63:an till Mosstorp nära Ulvsby. Från Mosstorp åkte vi den lilla asfalterade bilvägen till Lindrågen, där asfaltvägen tog slut. Vidare in i skogen förbi Lindberget. Det hade regnat så det var en del vattenpölar som vi fick åka igenom. Vägen är primitiv genom skogen några kilometer, för att sedan bli till en lite bättre grusväg igen.

Vi kom ut på Skivedsvägen vid Rud, ca 4 km norr om Skårebron som vi åkte över för att sedan åka på cykelbanan på västra sidan om älven, förbi Älvåker, Råtorp, under Borgmästarbron och in till stan via Klara och teatern och åter till Värmlands museum.

Turen var ca 30 km och tog ca 2½ timmar inkl. paus.

Mats2011-06-08
Lillängshamnen

Ledare: Leif Brodén
Rapport:
Samling som vanligt vid museet under en ovanligt varm eftermiddagssol. Sex personer hade hörsammat kallelsen till onsdagscyklingen. Det var 4 damer och 2 herrar. Turen startade med en kort tur till en av kommunens pumpstationer, den vid korsningen Västra torggatan / Kungsgatan. Där fylldes några däck med ytterligare luft för en bekvämare och lättare cykeltur ut till Hammarö.

Färden gick längs Klarälven mot Sommarro. Sedan vek vi av mot Hammarö förbi sjukhuset och gamla flygfältet och Jakobsbergsbron för att sedan fortsätta längs Skoghallsådran till Skoghalls centrum.

Vi åkte rakt genom centrum ner till Lillängshamnen men vek av mot en nyanlagd gångväg som sedan byggdes på med en lång träramp långt ut på den redan gamla udden. Där beundrade vi den fagra utsikten och lugnet med några fridsamt simmande Canadagäss med små ungar medan solen speglades i den svagt krusade vattenytan. Vi fikade strax utanför vandringsrampen. Sedan vidtog en snirklig cykeltur genom gamla villaområden i Skoghall till Möruddens bad och campingområde.

Marianne tog sedan över ledarskapet och ledde oss vidare över Vidön förbi Knappstad och genom Romstad fram till teatern där vi skildes åt och cyklade hem var och en. Jag var åter hemma strax före nio på kvällen.

Tack för en lugn och trivsam cykeltur.

Leif Brodén2011-06-02
Skagene Fyr

Ledare: Elisabeth o. Erik Ruhe
Rapport:
Vi startade denna Kristi himmelsfärdsdag kl. 10.00 vid Värmlands museum.
Vi blev ett gäng på 6 personer. De flesta var nya för oss och de hade inte deltagit i någon tur tidigare. Det var roligt för de var så positiva. Vårt mål var Skagene fyr vid Hammarös sydspets. Vädret var lite mulet, men det blev soligare och varmare lite senare. På vägen stannade vi till vid en runsten nära Kilene gård.
När vi kom fram efter ca 2 timmars cykeltur var det blåsigt, men vi var så tacksamma att vi klarat av turen som faktiskt kändes lite jobbig den sista biten.
Vi tog vårt fika och njöt av den vackra sjöutsikten. I fjärran såg vi vindkraftverken.
Resan tillbaka gick så snabbt och smidigt. Vi konstaterade att hemresan brukar för det mesta kännas snabbare. Vi var så nöjda efter denna tur. Denna tur var verkligen speciell. Det var en mycket god stämning.

Elisabeth o. Erik Ruhe2011-05-29
Allas cykeltur

Ledare: Erik Ruhe
Rapport:
Vi startade kl.10 vid Värmlands Museum. Vi var 14 personer samt en liten hund i en fin hundkorg. Vädret var lite mulet och omkr. 12 grad. Eva visade sin cykel som hon vann förra Allas turen.

Vårt mål var Alsters herrgård där vi fick lyssna på Frödingdikter av Tomas Sköld. Han var liksom förra gången intressant att lyssna på. Tyvärr kom en regnskur mitt i fikat, men vi tog det med ro och satte oss under tak. Resan gick vidare till ångfartyget Polstjärnan, som frivilliga har fixat och fått i ordning mycket fint. Där blev vi väl mottagna och bjudna på kaffe. Vi fick lite guidning och vi såg båtens insida, vilket var intressant. Det är inte så ofta man får tillfälle att se ett så fint ångfartyg från insidan.
Sedan bar det iväg till museet igen, där stod Eva med Allas påsar som hon glatt delade ut. Den innehöll inte bara tidningen Allas utan av lite annat så som deodorant.

Färden var inte så lång men vi var ändå ganska trötta eftersom det blåste kraftigt denna dag. Vi cyklade i motvind en bra bit till Polstjärnan. På det stora hela var vi nöjda med färden. Allt går i glatt sällskap.

Elisabeth Ruhe

PS
Eftersom turen var samma som förra året så visas förra årets karta här också.2011-05-18
Solsta Cykel - Råtorp - Skåre

Ledare: Leif Broden
Rapport:
Fyra personer, 3 damer och 1 herre sammanstrålade utanför museet denna regntunga kväll. Först började vi med ett besök hos Solsta Cykel & Sport, där Henry hälsade oss välkomna. Han presenterade årets cykelnyheter betr. teknik, färg, form och design. Efter c:a 1 timme beslöt en kvinna att köpa en cykelhjälm med blinkande lysdioder baktill på hjälmfästet.
Vi tackade Henry för att han hade tagit sig tid att berätta om det allra senaste på cykelfronten. En deltagare återvände hem medan vi övriga tog en tur längs Klarälven mot Skåre. Vi vek in på Råtorps gamla villaområde vid en helt ny avtagsväg strax innan den tidigare överfarten, som numera har stängts. Sedan fortsatte återfärden mot Karlstad centrum mot det nybyggda Råtorp. Där avvek en deltagare medan vi två övriga cyklade vidare stadens centrum. Det var ovanligt mycket folk ute trots ett ihärdigt strilande dugg-regn hela kvällen.

Tack för en härlig kylslagen vårkväll.

/Leif


Copyright 2014 Cykelfrämjandet, Karlstad Hemsidan: www.cykelframjandet.se/karlstad